expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

miercuri, 17 aprilie 2013

Sensibilitatea tenului - mic ghid de supravietuire

Buna, ladies!
                      Missed my big ol' face?
Astazi va voi spune cateva lucruri despre o problema arzatoare pentru mine, un aspect pe care il iau in seama la fiecare achizitie pe care o fac si la fiecare produs pe care il introduc in rutina mea de ingrijire - tenul sensibil. Principalele simptome: roseata, alergie la soare si la vant, portiuni descuamate, iritatii aparute aparent fara motiv si... tot asa. Inca din adolescenta m-am confruntat cu aceste probleme si am conturat, in timp, un set de reguli dupa care ma ghidez. Haideti sa va spun mai multe:
  • Niciodata, dar niciodata! nu pun pe ten produse care contin alcool. Am experimentat acum cativa ani o usturime groaznica dupa folosirea unui toner, senzatie care m-a invatat odata pentru totdeauna ca acest ingredient este unul extrem de nepotrivit pentru orice ten, in special pentru cel sensibil. Cand vad cunostinte ca aplica spirt medicinal pe ten simt ca ma ia cu fiori pe sira spinarii.
  • Folosesc protectie solara si cand ies pana la ...florarie (ca sa nu zic piata). Daca acum cativa ani faceam lucrul acesta doar vara, acum produsele cu spf de 30+ au intrat in rutina mea zilnica. De ce? Pentru ca aplic exfolianti chimici si doresc sa imi protejez pielea de pigmentarea nedorita. In plus, razele solare duc la imbatranirea prematura a celulei si cine isi doreste mai multe riduri la coltul ochiului? Eu sigur am destule deja!
  • Nu folosesc scrub-uri agresive, nu frec fata cu prosopul, nu prea experimentez cu mastile preparate in casa. Primele pot cauza leziuni microscopice la nivelul epidermei, iar tenul sensibil se poate revolta serios la o astfel de initiativa. In loc de prosop folosesc de mai bine de un an servetele de hartie, sunt igienice, de unica folosinta si tot procedeul e mult mai safe asa. Iar mastile preparate in casa nu ma preocupa prea mult, decat daca am facut un research 'sanatos' privind produsele pe care urmeaza sa le pun pe ten.
  • Incerc sa folosesc un produs nou intr-o zi de vineri. In caz ca am o reactie alergica, macar e week end si pot sta in casa, imi pot reveni pana cand va fi musai sa ma arat in lume.
  • Lectie invatata the hard way: produsele cu miros puternic nu isi au locul pe fata (decat daca este unul degajat de ingrediente si nu de parfumul aflat in prima jumatate a listei). Daca nu are deloc parfum, foarte bine!
  • Research, research, research! Aici e si defect profesional, fac asta zilnic in domeniul meu de lucru. Cautati beneficiile anumitor ingrediente, consultati bloguri cu autori de incredere, nu cumparati creme de mii de lei doar datorita reclamei de pe TV. 
  • Daca va confruntati cu o problema recurenta, este posibil sa nu o puteti trata de una singura. Mergeti la un medic specialist (dermatolog, endocrinolog - daca banuiti ca problema este hormonala). Eu am o experienta destul de vasta in domeniu, recomandarea mea este sa cereti pareri de la oameni de incredere inainte de a incredinta sanatatea voastra in mainile cuiva.
  •  Nu puneti mana pe fata decat obligate! Eu inca ma lupt cu aceasta regula auto-impusa, pentru ca ba ma mananca nasul, ba vreau sa verific daca nu imi luceste fruntea, lucruri pe care le pot face si privind in oglinda de la baie, cu mainile curate. Ceea ce va doresc si voua :)
  • Nu spalati fata pana la epuizare, daca aveti tenul gras. Si nu cumparati cea mai grasa crema din lume, daca aveti tenul uscat. Hidratati cu produse cu continut ridicat de apa, incercati mixuri de uleiuri benefice tipului de piele.
  • Spalati pensulele si fetele de perne pana la epuizare. Glumesc! Dar spalati-le cu spirit de raspundere si cat mai des.
  • Invatati din greseli, notati undeva produsele care v-au dezamagit si incercati sa aflati ce anume din ele a facut pielea sa se revolte. 
 Si nu in ultimul rand, aveti grija ce fond de ten folositi. Daca gandim in profunzime, de multe ori acest produs 'sta' cel mai mult pe ten (impreuna cu exfolianti, creme cu spf). Este, astfel, vital sa alegem ceva potrivit tipului de piele si cat mai curat, cat mai lipsit de ingrediente nocive. Un fond de ten cu continut de ulei mineral, cu parfum foarte pronuntat si alcool in compozitie va dezechilibra tenul chiar de la primele utilizari. Si cine vrea sa isi schimbe intreaga rutina de ingrijire pentru un motiv ca acesta? Mai bine sa prevenim decat sa ingrijim... eventualele iritatii. 

Eu voi prefera mereu un produs cu continut ridicat de apa, cu pigmentatie decenta (pentru mai multe imperfectiuni exista corector) si cu rezistenta cat mai buna pe ten. Daca mai are si alti asi in maneca in afara de cele pomenite, cu atat mai bine!
Pe final, astept cu interes feed back-ul vostru privind acest articol. El reprezinta inscrierea mea la concursul organizat de Ioana pe blogul sau in parteneriat cu cei de la La Roche Posay (si cred ca stiti deja cat iubesc eu Effaclar K produs de ei). Initiativa vine ca urmare a lansarii unui nou fond de ten, Toleraine Teint, pe care sper ca il voi castiga. In cazul in care voi fi norocoasa, 3 dintre voi veti putea testa, la randul vostru, cate un mini produs din aceasta gama. Asa ca va rog sa imi tineti pumnii si, nu in ultimul rand, sa va inspirati din cele scrise mai sus, daca aveti un ten problematic.

Sa visati frumos, la piele neteda si lipsita de probleme. Pana data viitoare,

Kisses!

Alice

10 comentarii:

  1. Bestial :X nu am cuvinte
    si e foarte bun pentru persoanele ca noi, cu un ten super pretentios
    la partea cu produse care usuca tenul gras - total de acord, am patit-o si eu, mi-am facut mai rau.
    sper sa castigi fondul de ten (sa-l pot testa si eu :D)
    mult succes!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Ai zis bine, ten pretentios. Si eu am incercat sa imi scot tot sebumul din ten in adolescenta, big mistake! Din greseli invatam, important e sa nu mai repetam greseala. Si eu sper sa castig si sa vii odata la Bucuresti, te las sa te 'pictezi' cu ce vrei tu! :*

      Ștergere
  2. Excelent articolul! Mi-a facut mare placere sa-l citesc...
    Te felicit si iti doresc mult succes!

    Te pup!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut mult articolul, bravo! Si mult succes la concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti tin pumnii, mi-a placut foarte mult expunere ta, felicitari, chiar mi-ar placea foarte mult sa fii una dintre castigatoare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, asa e cand vorbesti din experienta, nu te mai opresti! Si eu sper sa fie asa, sarumana!

      Ștergere